De TOPopleiders parade is bijna op de helft. Tijd om een aantal deelnemers te vragen naar hun ervaringen. En heeft het eigenlijk nog zin om je aan te sluiten bij deze community?
Margot Kouwenberg, projectleider TOPopleiders in de sport, stelde drie deelnemers een aantal vragen. Wil je liever kijken dan lezen? Kijk het gesprek hier terug.
Hoe vind je de TOPopleiders parade tot nu toe?
“Leuk!” is het eerste wat Sybrigje Westerhof antwoordt. “Prikkelend”, voegt zij toe. Sybrigje is opleider voor de Atletiekunie en ASK. “Ik vind de hele TOPopleiders parade een belangrijke meerwaarde hebben”, vult Ruben Smits (onder andere actief voor de NTFU) aan. Sybrigje: “Het is lekker dat je het vanuit huis kunt doen.”
Wibout van der Weide (KNKV) gaat verder: “Wat echt een voordeel is, is dat de workshops online terug te kijken zijn op een moment dat het mij uitkomt.” Bovendien, zo vertelt Wibout, zijn de docenten echt expert op hun vakgebied en hebben de andere deelnemers veel theoretische en praktische kennis, waardoor je dus veel mogelijkheden hebt om te sparren.
Ruben gaat hier op door. “Ik merk dat wij heel vaak als ‘de expert’ worden gezien en niet heel vaak de spiegel voorgehouden krijgen. Ik vind het heel prettig om dit ook weer eens te ondergaan en dit met collega-experts en collega leercoaches te bespreken.” Sybrigje deelt deze ervaring: “Het is leuk om te zien dat er ook andere mensen zijn die zich graag willen ontwikkelen, zichzelf vragen durven te stellen, beter willen worden. En dat zijn veelal mensen die al goed zijn in wat ze doen.” Ruben: “Ik doe ook de aanname dat daardoor de openheid ook komt, omdat wij allemaal ook in deze situatie gebracht worden met onze cursisten en onze deelnemers. Het is gewoon goed om dit weer eens te doen. Ik heb dit al jaren gemist en binnen de bonden waar ik actief ben wordt dit niet georganiseerd.”
In de TOPopleiders community worden workshops en masterclasses gegeven waar kennis wordt gedeeld, maar ook veel kennis wordt gemaakt. Kennismakingen met elkaar, maar ook letterlijk nieuwe kennis maken in workshops over bijvoorbeeld de visie op leren en opleiden en in gesprekken en discussies in de Facebookgroep. Iedereen kan vragen stellen, een discussie starten of zelf het virtuele podium pakken tijdens een ‘Open Mic’-avond.
Wat vind je van de workshops?
“Ik word al enthousiast als ik de onderwerpen voorbij zie komen. Ik denk dan ‘daar zou ik wel beter in willen worden of meer vanaf willen weten’.”, antwoordt Sybrigje. “En het mooie is dat de workshops allemaal heel divers zijn, maar wel allemaal gericht op persoonlijke ontwikkeling”, vult Wibout aan. Veel workshops zijn interactief, met breakouts. “Hoe meer interactie er is, hoe leuker ik het vind”, aldus Sybrigje. Wibout: “Je krijgt echt feedback van je mededeelnemers.” Een monoloog aanhoren is niks voor Sybrigje. “Dan haak ik af.” Zij krijgt energie van de mededeelnemers. “Dan ben je anderhalf uur bezig geweest en dan smaakt het naar meer. Nu begint het eigenlijk pas.” Want het echte leren start pas door het te doen. Zoals Wibout aanvult: “Het levert heel veel op en ik merk dat ik het in mijn werk direct kan toepassen.”
Alle workshops en masterclasses worden online gegeven. Op verschillende dagen, op verschillende tijden. Sommige workshops ook meerdere keren. Margot legt uit: “We willen dat iedereen er bij kan zijn en eruit haalt wat er in zit. Deelnemers kunnen per workshop aangeven of ze meedoen, of wel mee willen doen, maar niet op dat moment kunnen. Op basis daarvan kunnen we workshops herplannen of nogmaals plannen.” Ook kunnen deelnemers aangeven welke onderwerpen zij graag zouden willen zien. “Als er genoeg animo is voor een onderwerp, of vanuit een discussie in de community komt een vraag naar boven, dan zoeken we daar een expert bij en plannen we een nieuwe workshop.”
“Het is ideaal dat alle sessies online gegeven worden. Ik had niet zo veel gedaan als ik er voor de deur uit had gemoeten. Ik kan nu aanschuiven, soms nog met het bord op schoot. Dat had niet gekund als ik ergens heen had gemoeten.”
Wat wil je tegen opleiders zeggen die nog niet aangehaakt zijn?
“Toch wel doen”, zegt Sybrigje. Wibout: “Ook als je je nu nog aanmeldt heeft dat echt nog zin. Je kan alles terugkijken, daarnaast komen er nog allemaal nieuwe workshops aan.” Sybrigje: “Ze moeten zichzelf gewoon een plezier doen en meedoen. Gun het jezelf!” Wibout zegt: “Sluit lekker aan, want het levert je enorm veel op.”
Op TOPopleiders.nl/parade vind je meer informatie over de parade en kan je je inschrijven. Op de Facebookpagina van TOPopleiders in de sport vind je altijd de laatste planning van de workshops. De Parade loopt nog door tot in februari. Deelname aan de parade (inclusief toegang tot alle workshops) kost slechts € 60.
Pingback: Achter de schermen van TOPopleiders – TOPopleiders
Pingback: De zin en onzin van online lesgeven – TOPopleiders