De TOPopleiders Summit 2021: een geslaagd experiment!

Samen bewegen, leren en elkaar ontmoeten in een online omgeving. Na een geslaagde TOPopleiders Parade waar deelnemers van 20 (!) verschillende sportbonden aan deel hebben genomen, stond nu het hoogtepunt op het programma. Het eindfeest. De kers op de taart. De Summit.

“Elkaar eindelijk weer ontmoeten.” Geert Lantink vond dit de voornaamste reden waarom alle opleiders in de sport de TOPopleiders Summit niet mochten missen. Jacqueline de Wit zag er naar uit “elkaar daadwerkelijk een hand te kunnen geven”. Rondlopen in een virtuele omgeving, workshops volgen, in het blokkenschema kijken waar je moet zijn, in gesprek gaan. Het kon allemaal tijdens de TOPopleiders Summit 2021 op 9 april. “Het is de kickstart van jouw verdere ontwikkeling”, aldus Ruud Hekker.

TOPopleiders staat voor leren in een voor jou betekenisvolle omgeving. Daarin zijn we telkens op zoek naar nieuwe manieren om opleiders te ontwikkelen. Daarom kozen we voor het GOMeet-eiland. Een omgeving waarin de gasten als avatars virtueel konden deelnemen. “Het beleven van een totaal nieuwe omgeving”, zei Tineke Bosch. Ze kon niet wachten om de sportopleiders van Korfbalverbond (KNKV) en natuurlijk alle andere bonden te ontmoeten tijdens de TOPopleiders Summit.

Als keynote spreker nodigden we Michel van Ast uit. Hij nam ons mee in zijn zoektocht van het afgelopen jaar. “De grootste cursus digitale vaardigheden ooit”, noemde hij het zelf in zijn introductie. Als expert leren, lesgeven en ICT ging ook bij hem van alles mis en zijn weg vol met ‘glorieus falen’ deelde hij op het grote podium in het auditorium.

“Kom het festivalterrein op wanneer je wil” zei Margot Kouwenberg vooraf. Ze weet dat een hele middag in een agenda blokken niet altijd even makkelijk is. Daarom was het programma van deze Summit helemaal zelf in te vullen.

Ank Kampman gaf een workshop op het virtuele GoMeet eiland. Ze schreef hierover een blog waarin ze onder andere het volgende schreef: “Het was een compleet nieuwe ervaring. Daar stond ik dan als een avatar. Met de verschillende mogelijkheden op mijn toetsenbord kon ik mezelf laten klappen, bedenkelijk kijken of een dansje uitvoeren.” Lees hier meer over haar ervaring. 

Natuurlijk ging er van alles mis tijdens het event. De technologie bleek voor sommige deelnemers net te ingewikkeld, niet iedereen was even goed voorbereid en ook voor de workshopleiders was het natuurlijk allemaal nieuw. En ook aan de kant van GoMeet en bij ons als organisatie viel er genoeg te verbeteren en is er dus een hoop geleerd. De techniek liet ons en de deelnemers soms in de steek, en wij hadden zelf meer de gidsrol kunnen pakken voor de opleiders die verdwaald raakten op het eiland of in de app.

Voor de deelnemers overheerste het positieve gevoel, zo bleek ook uit de evaluaties die we terug kregen. Ook de workshopleiders vonden het een feest om in deze innovatieve, interactieve omgeving aan de slag te mogen.

Terwijl de avond viel op het eiland, praatten we na met twee enthousiaste deelnemers op het strand.

We kijken terug op een zeer geslaagd evenement. We hebben samen veel geleerd. En dat is precies waar TOPopleiders voor staat. Samen leren en creëren. Als een community. En dat is ook hoe we verder zullen blijven gaan. Tools en structuur aanbieden om elke opleider te begeleiden van goed naar beter, op basis van jouw persoonlijke leerbehoeften.

Achter de schermen gaan wij verder met het opbouwen van de organisatie achter de community. Kijk in de tussentijd naar de aftermovie en blijf ons volgen via LinkedIn en Facebook, zodat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen.

Tot snel!

Groetjes van het projectteam,

Jacqueline de Wit
Tineke Bosch
Geert Lantink
Ruud Hekker
Margot Kouwenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *