Een programma dat opleiders opleidt van goed naar beter, zo valt te lezen op de ‘Over’-pagina hier op topopleiders.nl. Het kan je bijna niet ontgaan zijn dat de TOPopleiders parade vol op stoom is en de meer dan 170 deelnemende opleiders, docenten en experts inmiddels getrakteerd zijn op 15 workshops, met nog even zoveel geplande sessies. Dat betekent gemiddeld twee workshops per week! In de community wordt kennis gedeeld en worden discussies gevoerd. Je kon hier al lezen over wat een aantal deelnemers er van vinden. Maar achter TOPopleiders zit een team dat meer doet dan de TOPopleiders parade. Hoe pakken zij dit aan en hoe passen zij zelf hun eigen principes toe? Ik vroeg het aan twee leden van het team.
Aanpassen
Jacqueline de Wit werkt voor de Nevobo en is Aanvoerder van de TOPopleiders parade. Ik vroeg haar hoe dit initiatief is ontstaan. Jacqueline: “Binnen het programma wilden we een aantal dingen gaan doen, waaronder het organiseren van een opleidersdag. Maar Corona gooide roet in het eten. Een dag met tweehonderd opleiders bij elkaar komen zat er niet in. We moesten terug naar de tekentafel en onze plannen herijken op basis van de werkelijkheid. Dus bedachten we een parade van online workshops, ondersteund met een online community.” Zo simpel als dat klinkt was het natuurlijk niet, maar bijsturen is wel iets wat sterk in de mindset van het projectteam zit. Margot Kouwenberg is projectleider van TOPopleiders in de sport. Eerst vanuit de Atletiekunie, maar sinds 1 december vanuit haar eigen onderneming ‘Go-learning!’ Zij vertelt: “Wat we nu hebben staan hadden we van te voren nooit kunnen bedenken. En dat is ook een van de belangrijkste sterktes van dit team: we passen ons aan aan wat er gebeurt. Daarbij maken we gebruik van onze eigen competenties en talenten als teamleden, maar schromen we ook niet om externe expertise in te schakelen als dat nodig is.” Precies wat ik ook lees in de visie van TOPopleiders. Iedereen heeft zijn of haar eigen sterktes en groeipunten en daar wordt op verder gebouwd.
Reflecteren
Ook lees ik over zelfreflectie. In hoeverre speelt dat een rol in het team? “Omdat we zo veel en zo dicht op elkaar samenwerken aan iets wat we nog aan het bedenken zijn terwijl het al bestaat, gaan er natuurlijk dingen mis.”, vertelt Jacqueline. Zij vervolgt: “Dat vereist dat we naast allerlei operationele afstemming ook ruimte moeten nemen om terug te kijken, elkaar aan te spreken en soms betekent dat ook dat we sorry moeten zeggen.” Margot vult aan: “We doen ‘build as we go’. De winkel ging al open toen de bevoorrading nog niet geregeld was. Sterker nog, eigenlijk was de winkel alleen nog maar een etalage. We reflecteren op onszelf, maar vragen ook actief feedback aan de deelnemers en de deelnemende bonden. We kunnen het niet zonder deze input. We doen dit alles voor de opleiders en opleidersbazen. Zij moeten krijgen wat voor hen waarde heeft. Dus we moeten goed luisteren naar wat zij vragen en tegelijkertijd snelheid maken en die waarde nu leveren, niet volgend jaar.”
Is het Agile?
Continu waarde leveren, korte lijnen met de doelgroepen, aanpassen, dit klinkt mij als ‘Agile’ in de oren. Margot lacht: “Ja, daar kom ik nu ook achter. Ik heb me nooit erg verdiept in dit soort methodieken, maar hoe meer ik er over leer, hoe meer ik er achter kom dat we inderdaad Agile werken.” Jacqueline: “Dat zou goed kunnen. Volgens mij doen we wat nodig is en bereiken we de doelen die we wilden bereiken. Alleen op een heel andere manier dan we vooraf hadden bedacht.” Dat is precies hoe Agile bedacht is, omdat veranderingen elkaar zo snel opvolgen dat het geen zin heeft om vooraf hele gedetailleerde plannen te maken. Want tegen de tijd dat het plan is gemaakt, laat staan uitgevoerd, is de wens alweer veranderd. Jacqueline: “Dat klinkt inderdaad wel zoals wij het doen. Als wij hadden gedaan wat we vooraf hadden bedacht, hadden we nu iets gehad wat niemand had willen hebben!” Margot reageert enthousiast: “Precies! Doordat we telkens reageren op veranderingen en op feedback en goed kijken wat er goed gaat en wat beter moet hebben we nu een product neergezet waar de deelnemers ontzettend enthousiast over zijn. Hier gaan we ook zeker een vervolg aan geven in 2021!”
Meer dan een parade
Zoals ik in de inleiding al schreef, is TOPopleiders in de sport veel meer dan de parade alleen. Maar wat dan? Margot legt het me uit: “De TOPopleiders parade is een enorm succes. Veel groter dan we dachten of eigenlijk de bedoeling was. Waar we als TOPopleiders voor staan is het bieden van de tools en de structuur om elke opleider te begeleiden van goed naar beter. Dat kan een opleider doen in de parade. Ook kan een opleidersbaas (hoofd opleidingen, opleidingscoördinator, etc, red.) haar of zijn opleiders naar de parade sturen om zichzelf daar te ontwikkelen. Maar we ontwikkelen vooral ook programma’s op maat op basis van de leerbehoefte van de specifieke organisatie. Met daarbinnen dan weer persoonlijke leerroutes, een menukaart en reflectie en sparren met collega’s. En dat programma kan dan weer ondersteund worden met een community die de parade nu is.” Ook in die programma’s word er aangepast, gereflecteerd en vooral gebouwd. ‘Build as we go’ dus. En of het nou Agile moet heten of niet, het is een flexibele, wendbare werkwijze waar de focus ligt op het continu leveren van waarde voor de klant. Zowel voor de deelnemer als voor de opleidersbaas. “En het mag ook gewoon leuk zijn”, zegt Jacqueline. “Als wij het leuk hebben, straalt dat af op de deelnemers en bovendien hebben wij daarmee de sfeer binnen het team om elkaar aan te kunnen spreken en op het juiste moment een sprintje te trekken als dat moet.” Margot: “Het is work hard, play hard. Successen vieren en af en toe een lolletje maken.”
Volgende week is er de ‘Rock je foute kersttrui borrel’. Een ongedwongen Zoomsessie die voor en door de deelnemers van de parade wordt georganiseerd. Jacqueline: “Ja, dat wordt gezellig. Een mooie manier om het jaar af te sluiten.” Margot: “En daarna doen we even niks meer. De deelnemers krijgen de ruimte om alle eerdere sessies terug te kijken en zich in te schrijven op wat komen gaat. Vanaf januari gaan we weer los!”
Wil je meer weten over TOPopleiders? Neem dan snel contact op!
In de TOPopleiders podcast komen vier van de drijvende krachten achter TOPopleiders aan het woord. Zij geven ook een blik achter de schermen en vertellen over hun persoonlijke drijfveren.
Dit artikel werd geschreven door Frank Oeben.
Pingback: De zin en onzin van online lesgeven – TOPopleiders